“Door alle cravings vlogen de kilo’s eraan, maar ik heb gelukkig tot de laatste dag voor mijn bevalling nog kunnen sporten”

Vandaag vragen we Margo (31 jaar) naar het moederschap en haar baby favorieten. Margo is al ruim 14 jaar samen met haar vriend Hans en sinds vier maanden zijn ze ouders van hun zoontje Moos. Ze wonen in Gemert en in hun vrije tijd genieten ze van uit eten gaan, festivals met vrienden en (soms) sporten. Margo werkt als Psycholoog binnen de specialistische GGZ, vooral met mensen met een verslaving of eetproblematiek. 

Wat betekent het moederschap voor jou?
Het moederschap betekent voor mij écht dat je meer gaat beseffen dat andere dingen minder belangrijk zijn of worden. Voorheen kon ik mezelf soms wel druk maken over dingen die op het werk of privé gebeurde bijvoorbeeld. Sinds mijn zwangerschap maak ik mezelf hier steeds minder druk om. Ook merk ik, nu dat Moos er is, dat er altijd in je hoofd een ‘’lijntje’’ uitstaat naar je kind, je bent er toch de hele dag mee bezig in je hoofd. Het is zo bijzonder om te merken dat je van zo’n klein hummeltje zoveel kan houden. Alle cliché’s zijn zooo waar!

lieve Moos

Hoe heb je jouw zwangerschap ervaren en wat waren voor jou de must-haves of must-do’s?
De zwangerschap viel heel erg mee. Ik was vooral bang dat ik me veel zorgen zou maken, alles ging uitzoeken wat ieder kwaaltje inhield, me precies ging houden aan een gezond eetpatroon. Nou, dat viel gelukkig mee (helaas, ook dat gezonde eetpatroon viel redelijk in duigen). Ik kon het allemaal best goed loslaten en heb ook echt genoten van mijn zwangerschap. Wat voor mij wel erg belangrijk was, was dat ik wel bleef bewegen. Door alle cravings vlogen de kilo’s eraan, maar ik heb gelukkig tot de laatste dag voor mijn bevalling nog kunnen sporten (waar is die motivatie nu gebleven?). Oh en samen nog op vakantie met je partner voordat de kleine er is, is ook echt een aanrader!

Wat zijn jouw favoriete producten/spulletjes voor Moos in de kraamtijd en op dit moment?
Een lekkere babyolie (bijv. van Kenko) is zo fijn voor je kleintje, lekker insmeren na een badje en dan lekker op de bank gaan liggen samen. Heerlijk! Verder is een Easybaby ook een fantastische uitvinding voor (luie) ouders. Binnen 8 seconde heb je je flesje klaar en als Moos honger heeft, dan duren zelfs die 8 seconde nog erg lang. Daarnaast is een draagzak ook echt een must-have en vind ik de aankleedkussens van Leader ook erg handig, geen gedoe met hoezen, gewoon afpoetsen en klaar!

Welke tips zou jij aan andere nieuwe mommy’s willen meegeven?
Vertrouw op jezelf, jij voelt het beste aan wat je kleintje nodig heeft. Iedereen geeft je tips en adviezen, maar je voelt toch echt zelf het beste aan wat jij of je baby nodig heeft. En blijf leuke dingen doen met je vrienden en ook je partner. Door de vermoeidheid, werk en alle aandacht die je kleintje nodig heeft was ik soms geneigd om dan lekker in het weekend ook op de bank te ploffen. Soms heerlijk, maar een avondje met vriendinnen of met m’n vriend, zonder Moos, daar laad je ook echt van op!

Tot slot, had ik mezelf tijdens mijn zwangerschap meer willen voorbereiden op het geven van borstvoeding. Ik heb het acht weken geprobeerd, maar ik bleef erg veel pijn hebben. Dit had ik van tevoren niet zo bedacht. Tepelkloven, spruw, tongriem laten knippen en drie lactatiedeskundigen verder, ben ik gestopt met het geven van borstvoeding. Een lastige keuze, maar achteraf ben ik blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Gelukkig had Moos ook geen problemen met een flesje.