10 tips van moeders voor moeders voor een fijne zwangerschap

Wat is het beste advies dat jij ooit hebt gekregen tijdens je zwangerschap? Wij vroegen aan verschillende moeders wat de beste tip is die zij ooit kregen tijdens hun zwangerschap en die ze willen doorgeven aan nieuwe mommy’s (to be). We hebben 10 tips verzameld en voor je op een rij gezet:

  1. Durf te vertrouwen op je lichaam, je lichaam is hiervoor gemaakt. You can do this!
  2. Negeer al het advies dat begint met “wacht maar totdat..” 
  3. Volg je moederhart en intuïtie, zodra je zwanger bent ben je al moeder. De quote ‘mother knows best’ is er niet voor niets. Deze uitdrukking verwijst naar je moederinstinct. 
  4. Als je van plan bent om borstvoeding te geven, verdiep je alvast in borstvoeding voordat je baby is geboren. Er zijn cursussen of ga alvast op zoek naar een lactatiekundige bij jou in de buurt. (tip: vaak wordt een consult ook vergoed door je Zorgverzekering)
  5. Je hoeft niet te genieten van ieder moment van de zwangerschap, soms is het even zwaar. Voel je niet schuldig!
  6. Probeer aan het einde van het derde trimester zoveel mogelijk te slapen en dutjes te doen, zodat je uitgerust bent voor je bevalling.
  7. Volg je eigen gevoel en luister niet naar ongevraagd advies van anderen. 
  8. Durf om hulp te vragen, met name in de laatste maand kan het zwaarder worden (letterlijk). 
  9. Heb je last van spanning of stress? Muziek schijnt te helpen om het stresshormoon cortisol in je bloed te verminderen. Daarnaast is het ook een fijne manier om contact te maken met je kindje in je buik. Ook yoga of mediteren is een fijn moment voor jou en je kindje om te ontspannen en contact te maken. 
  10. Deel je gevoel met andere vrouwen die in dezelfde fase zitten, hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben. Jij bent niet de enige die tegen kwaaltjes of onzekerheden aanloopt, of even geen roze wolk ervaart. Andere vrouwen herkennen dit als je open en kwetsbaar durft te zijn. 🤍