Zo personaliseer je je geboortekaartje

Geboortekaartjes! Schuilt er een stiekeme designer in jou en kan je niet wachten of raak je stiekem lost door het overweldigende aanbod en heb je geen idee waar je moet beginnen? Voor beide types geven we handige tips in dit blog. Toegegeven: het aanbod is enorm en er komen weer behoorlijk wat keuzes aan te pas (oh, oh). Wat kies je qua vorm, trend, budget, maar ook: wanneer begin je ermee, ga je proefdrukken bestellen en kies je voor een standaard design/ontwerp of begin je zelf from scratch? Dat is natuurlijk helemaal aan jou (en/of je partner). En het allerleukste: hoe maak je het persoonlijk en welke opties heb je daarvoor? Komtie:

1. Hoe begin je?
Maak het jezelf last-minute niet te moeilijk (we spreken uit ervaring) en duik vanaf het 2e trimester al eens in de wondere wereld van geboortekaartjes. Er bestaan namelijk legio websites en bedrijfjes die de meest toffe designs (die je overigens bijna altijd zelf nog kunt aanpassen) klaar hebben staan om uit te kiezen. Hier een greep uit onze favoriete sites:

Voor de snelle beslissers: bij Kaartje2go kun je bijvoorbeeld jullie gekozen naam invullen en zo zie je direct hoe dat staat op alle ontwerpen. Super handig dus om te kunnen kiezen.

Wil je het meer persoonlijk maken? Pas een bestaand design dan aan óf maak jouw geboortekaartje helemaal zelf vanaf het begin. Je start dan meestal in de editor, waar je een soort kaart en het formaat van jouw voorkeur kiest en ‘m aanvult met tekst, icoontjes, tekeningen, silhouetten, clip-art, lettertypes en/of kleur om een uniek en origineel geboortekaartje te ontwerpen. Bij bijna elke website kun je een proefdruk van je kaartje of zelfs een heel proefpakket aanvragen, zodat je een goed beeld krijgt van (alle) soorten papier en enveloppen waar je uit kunt kiezen.

2. Personalisatie
Oké, eenmaal de basis gelegd? Dan is het nu tijd om je design(s) verder te personaliseren of op te leuken. Dat kan o.a. met:

 • Luxe papiersoort (je kunt zelfs kiezen voor echt hout of heel duurzaam: gerecycled papier)
 • Gekleurde enveloppen
 • (gepersonaliseerde) Sluitzegels
 • Foliedruk (meestal in goud, koper of zwart)
 • Houten vormpjes
 • (gepersonaliseerde) Labels
 • Strikjes en lintjes
 • Echte (droog)bloemen
 • Touw
 • Pocketfolds
 • Paperclips
 • Confetti
 • Splitpennen (bij 2 kaartjes)
 • Een extra kraamborrel kaartje
 • Een houten kaarthouder
 • Last but not least: eigen foto/eigen foto’s

Je kan het zo gek maken als je wil. Er bestaan ook pakketten met combinaties van bovenstaande inclusief de kaart. Check dus goed wat je mooi én een echte toevoeging vindt en bij welke website ze dit aanbieden. Uiteraard geldt: des te meer gepersonaliseerde opties, des te hoger de prijs per kaartje zal worden. Gelukkig heeft bijna elke website voor geboortekaartjes een handige prijscalculator en kan je naar gelang opties toevoegen en weer verwijderen. Zo zie je precies waar je aan toe bent (vergeet in je berekening/budget niet dat er ook altijd nog verzendkosten en evt. adresstickers bijkomen en dit kan aardig oplopen ;-))

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Cotton Bird (@cottonbirdnl)

3. Ready? Send, go!
Proefdruk check? Personalisatie check? Baby geboren en alle informatie op het kaartje gezet? Dan kun je de definitieve bestelling bij de website van je keuze gaan plaatsen. Nu resten er nog twee zaken: adressen schrijven/plakken én natuurlijk frankeren die handel. Voor die eerste hebben we een slimme tip. Je kunt jezelf namelijk een lamme hand besparen door adressen van vrienden en familie te verzamelen in een online adresboek. Begin hier trouwens op tijd mee, scheelt vast wat stress. Het werkt heel simpel:

 1. Je deelt je persoonlijke link met je contacten. Dit kan op elke manier via desktop of mobiel. E-mail, Whatsapp, Messenger, SMS, you name it. 
 2. Zij vullen hun adres in en slaan dit op. 
 3. Alles verzameld? Dan kan je de hele lijst gemakkelijk exporteren, downloaden of direct laten printen op etiketten.
 4. Dit kun je veelal uploaden via de website waar je ook je geboortekaartjes bestelt, maar los kan natuurlijk ook. 

Hopelijk kom je na het lezen van deze tips goed beslagen ten ijs bij het kiezen en designen van je kaartje. We wensen je veel creativiteit en plezier toe met het maken van jouw persoonlijke meesterwerk!

 

beeld: Hippe Geboortekaartjes