8 tips voor de postpartum fase “vierde trimester”

Fun fact: je zwangerschap eindigt niet op het moment dat je baby is geboren. Er is een belangrijke fase die zowel mama als baby doormaken gedurende de eerste 12 weken na de bevalling, oftewel het vierde trimester. Voor jou gaat het misschien om herstellen van de geboorte, wennen aan (eventuele) borstvoeding of langzaam wennen aan de gedachte dat je verantwoordelijk bent voor en klein mini-mensje. Als vrouw kan het verleidelijk zijn om veel te snel te gaan omdat je ‘zo snel mogelijk weer normaal wil worden’ of lichamelijk denk weer alles aan te kunnen, maar het is essentieel voor zowel jou als je baby dat je de tijd neemt om te vertragen, te herstellen, elkaar te leren kennen en te wennen aan het nieuwe leven. 

Tip 1:
Laat anderen jou helpen, ook al doen ze het misschien niet precies op de manier zoals jij het zou doen, laat het los en accepteer hulp. Het zorgt ervoor dat jij kunt rusten en focussen op herstel.

Tip 2:
Vergeet niet te eten en drinken. Het zal je verbazen hoe druk je het hebt met een baby die voornamelijk eet, slaapt en poept. Het kan er zomaar bij inschieten om zelf goed te eten en voldoende te drinken. Zorg daarom voor voldoende flesjes water in huis, die op verschillende plekken in huis voor het grijpen staan. Zeker als je borstvoeding geeft is het belangrijk om veel water te drinken. Zorg dat de fruitmand goed gevuld is en prop de vriezer vol met maaltijden die je alleen nog maar hoeft op te warmen. Dit kun je al doen tijdens de laatste weken van je zwangerschap.

Tip 3:
Je hoeft nergens naartoe. Het kan verleidelijk zijn om erop uit te gaan met je newborn gezinnetje zodra je het ziekenhuis of kraambed thuis verlaat. Maar trust us: de eerste twee weken na de geboorte zijn de meest overweldigende, emotionele en world changing days van je leven, dus doe het rustig aan. Blijf lekker thuis in je bubbel, kijk lekker de hele dag naar je baby’tje en laat je familie en vrienden op bezoek komen (als je daar behoefte aan hebt) en vraag of ze eten meenemen. 😉

Tip 4:
Stay comfortable. Als we een ding te danken hebben aan de lockdown dan is het wel onze garderobe die uitpuilt met joggingpakken en pyjama’s. Komt goed van pas in de eerste weken na de bevalling. Niets is zo fijn om je lekker te voelen in een comfortabele outfit, in een lichaam dat anders kan aanvoelen na zo’n wereldprestatie. 

Tip 5:
Zorg dat je huis(houden) jou en je gezin rust geeft. Als het in je budget past dan is een schoonmaker de ultieme vorm van luxe in deze postpartum fase. Past het niet in je budget, vraag dan hulp van vrienden of familie door even een paar uurtjes op je baby te passen, terwijl jij in huis wat dingen ordent en voorbereid. 

Tip 6:
Creëer een routine. Sta op, maak een koffie, een vitaminerijk ontbijt en ga iedere ochtend douchen – ook al heb je een korte onderbroken nacht gehad. Just do it en je zult zien dat je de dag een stuk fijner begint. Bespreek met je partner wat je nodig hebt (en wat hij/zij nodig heeft) en samen kun je zorgen voor routines en structuur thuis.

Tip 7:
Keep an eye on yourself. Er heerst een taboe op, maar een postnatale depressie komt voor bij 1 op de 10 vrouwen. Het kan je zomaar overkomen, zelfs als je je enorm had verheugd op de komst van je baby. Je voelt je somber, misschien word je onzeker, of je bent bang niet goed voor de baby te kunnen zorgen. Het is allemaal niet wat je van deze periode had verwacht. Dit is iets anders dan de ‘kraamtranen’ in de eerste dagen na de bevalling. Als het langer aanhoudt, dan is er mogelijk meer aan de hand. Het is belangrijk om hulp te zoeken. Onthoud daarbij goed dat je dit niet alleen voor jezelf doet, maar ook voor jouw baby. Jouw kindje voelt namelijk alles haarfijn aan en heeft veel meer aan een moeder die goed in haar vel zit. 

Tip 8:
Voor je baby is de geboorte niet het begin van het leven, maar wel het begin van het leven buiten mama’s veilige buik. Een overweldigende gebeurtenis voor jullie allebei. Om dit zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen is het fijn je baby de eerste paar maanden zoveel mogelijk bij je te dragen. Huid-op-huid, dicht tegen je aan, op de meest veilige plek die er voor een baby bestaat geef je hem of haar de kans om zich optimaal te ontwikkelen.