De favorieten van Amsterdamse mommy Kjirsti

Kjirsti is 35 jaar oud en woont met haar vriend Dante en zoontje Miró (4) in Amsterdam. Ze is geadopteerd uit Amerika en is toen ze 3 weken oud was naar Nederland gekomen. We zijn benieuwd wat het moederschap voor Kjirsti betekent, wat haar favoriete producten en babyspullen zijn en hoe het leven in Amsterdam is met een kleintje.

Kun je wat over jezelf vertellen? 
Mijn naam is Kjirsti Kat en ik woon met mijn gezin in Amsterdam. Ik ben geboren in Amerika en toen ik drie weken oud was ben ik naar Nederland gekomen. Mijn biologische moeder is Amerikaanse en mijn biologische vader is Mexicaans-Amerikaans. Mijn ouders hebben bewust gekozen voor een open adoptie, wat ik heel mooi vind. Ik heb contact met mijn biologische moeder al sinds ik klein was en zij schreef mij vanaf het begin ieder jaar brieven. Mijn vriend heeft haar ook ontmoet en ze is voor het eerst naar Nederland gekomen toen ons zoontje Miró is geboren. Dat was super bijzonder. Ik heb gelukkig een positieve ervaring rondom adoptie.  

Wat betekent het moederschap voor jou?
Ik wist niet echt wat ik moest verwachten bij mijzelf als ‘moeder’. Daarom vind ik het zo bijzonder dat ik meteen in de moederrol viel zodra Miró er was. Het ging gelukkig vrij natuurlijk. Ik heb wel veel boeken gelezen om mezelf voor te bereiden. Zo vond ik tijdens mijn zwangerschap het boek ‘What to expect when you’re expecting’ erg fijn om te lezen. En toen Miró er eenmaal was heb ik ook veel boeken gelezen over ouder zijn. Als ik ergens tegenaan liep dan ging ik kijken of daar iets over was geschreven. En iedere fase van je kindje heeft wat. Toen Miró nog een baby’tje was vond ik het heerlijk om de hele dag te knuffelen en samen op pad gaan. Ook al maken ze het nog niet bewust mee, wij gingen al naar Artis toen hij nog in de kinderwagen lag. Dan kon Miró de dieren nog niet zien, maar de dierengeluidjes wel al horen en het was voor mij ook een fijne ‘break’. De fase dat ze gaan lopen is ook erg leuk, maar ook een stuk vermoeiender. Niks is veilig en je moet overal achteraan rennen. De fase waar hij ‘s middags niet meer sliep was ook een leuke verandering. Het was gezellig om ergens samen te gaan lunchen en ík hoefde dan niet zo op de tijd te letten voor de slaapjes, maar ik mis(te) ook wel dat (half) uurtje me-time.

Wat vind je belangrijk in de opvoeding?
Ik vind het belangrijk dat Miró anderen accepteert om wie ze zijn. Dat probeer ik zelf ook te doen en ik hoop dat anderen dat ook met mij doen. Dit komt denk ik voort uit mijn jeugd; ik ben in een voornamelijk witte omgeving opgegroeid en op de basisschool was ik een van de weinigen die niet-blank was. Ik had daar toen gelukkig geen issues mee, maar als je hoort hoe dingen nu gaan dan vind ik het belangrijk dat Miró iedereen zijn eigen persoon laat zijn, ongeacht je huidskleur, gender of geaardheid. We lezen hier samen veel boekjes over. Miró is gelukkig erg dol op boekjes, dus dat maakt het wel makkelijker. 

Hoe vind je het om met je gezin in Amsterdam te wonen en je kind(eren) hier op te laten groeien?
Ik ben zelf ook in Amsterdam opgegroeid en vond dat heel erg leuk. Het Museumplein was voor mij echt ‘the hang out’. Je had toen nog geen mobieltje, dus dan spraken we daar af en voor het eten was je weer thuis. Ik ben in een rustige buurt opgegroeid en waar we nu met ons gezin wonen is het veel drukker. Het verkeer in Amsterdam is sowieso wel een dingetje. Er rijden veel fietsers, scooters, invalide-autootjes en taxi’s. Daarom ook als het groen is: altijd kijken. Ik houd mijn hart vast als hij straks alleen mag fietsen. Ik zou het liefst de hele tijd naast hem willen lopen op de stoep als hij op het fietspad fietst, haha. Dat vind ik het spannendste deel van wonen in Amsterdam. Maar we zijn heel gelukkig hier, ik vind het een heerlijke stad en er is zoveel diversiteit. Dante en ik staan er gelukkig hetzelfde in: of we wonen in Amsterdam of we gaan in het buitenland wonen. Toen we gingen zoeken naar een nieuw huis, maakte het ons niet uit hoelang het zou duren, als het maar een huis voor forever is. We wonen in een kindvriendelijke buurt met fijne scholen en we zijn de buren van Artis, het Tropenmuseum, Nemo en het Scheepvaartmuseum. Dat is echt heerlijk. Toen Miró wat kleiner was, vond hij het fantastisch om in het voorzitje te zitten en samen door de stad te fietsen. Er ging een wereld voor hem open en je kan lekker kletsen. Dat mis ik nu hij achterop zit, dat is een stuk minder gezellig. Ik heb nooit met een draagzak gefietst, want ik voelde me daar niet comfortabel bij, mede omdat ik niet met mijn voeten bij de grond kan vanwege mijn lengte. Maar iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Ik fietste naar de opvang toe en dan deed ik Miró in de draagzak en liep ik met mijn fiets aan de hand naar huis toe.  

Wat zijn jouw favoriete verzorgingsproducten? 

 • Voor Miró ben ik begonnen met producten van Neutral. Eerst om te kijken hoe hij erop zou reageren omdat deze producten niet geparfumeerd zijn. Ik gebruikte de baby bodycrème, wasgel en shampoo. De wasgel gebruik ik nog steeds als z’n huid wat gevoeliger is. 
 • Een tijdje later ging ik over op Naïf, ik vind dat lekker ruiken. Zijn huid reageerde hier ook goed op gelukkig. Wij gebruiken de shampoo, wasgel en het badschuim. 
 • La Roche Posay heeft hele fijne zonnebrand voor kindjes en het smeert ook heel lekker. Je hebt hier een spray en een crème van, dat is allebei top spul. 
 • Ik ben fan van de Pamper Pure doekjes, die gebruik ik nu nog steeds aan tafel als zijn handjes vies zijn. Ook omdat we ooit zo’n maandbox hebben gekocht en nu hij uit de luiers is moeten ze op een andere manier op. En de doekjes van Zwitsal sensitive (die paarse) zijn ook fijn en ruiken lekker. 
 • VSM vallen en stoten gel is een heel fijn product voor bijvoorbeeld blauwe plekjes of schaafwondjes. Maar ook als hij prikjes kreeg bij het consultatiebureau, dan ging ik altijd wat eerder naar de afspraak om de gel alvast in te masseren op het beentje waar ze in zouden gaan prikken. Dat hielp voor mijn gevoel wel.  
 • Tijdens mijn zwangerschap was ik dol op de ‘Creme de Corps Whipped Body Butter’ van Khiel’s. Hier zit niet zo’n heftige geur aan en het is een dikke crème. Ik gebruikte deze crème vooral in de winter en gedurende m’n zwangerschap om mijn buik mee in te smeren.
 • Ik had een hele lekkere crème voorMiró die ik op mijn babyshower heb gekregen, Minois Gentle Cream. Die verkopen ze bij de Archive Store 
 • Ik vond de Purelan Lanolin zalf van Medela fijn en deze gebruikte ik ook voor de rode billetjes, dat werkt super goed. Het is wel een beetje plakkerig.  

 Tip: Ik vind de website Sproet online een fijne plek om meer te lezen over verzorgingsproducten voor baby’s en kindjes (en voor mijzelf). Zij kijken per product wat er allemaal in zit aan geurstoffen of parfum. En ze geven (product) tips voor als je baby bijvoorbeeld last heeft van een droge huid. 

Slaapkamertje Miró

Wat zijn jouw favoriete spulletjes voor baby en kids? 

 • Voor de eerste maanden vond ik de Co-sleeper van Snuzpod echt fantastisch. Ideaal voor ‘s nachts met voeden, dan schoof ik Miró heel makkelijk naar me toe. En hij lag zo lekker dichtbij ons. Tot zeven maanden heeft hij bij ons op de kamer geslapen en toen is hij naar zijn eigen kamertje gegaan. Wat ook handig is dat je het hele bovenstuk van het onderstel kan halen zodat we deze in de woonkamer konden zetten. 
 • Op mijn babyshower heb ik een babynestje van Sleepyhead (tegenwoordig heet dit merk Dockatot) gekregen. Miró heeft in de eerste nachten in de Sleepyhead tussen ons in geslapen. Dit vond de kraamhulp overigens niet goed, maar voor ons voelde het fijn en veilig. Ik nam de Sleepyhead mee naar mijn ouders, hij ging mee op vakantie en we legden hem lekker op de bank in het hoekje. Top ding!   
 • Een aankleedkussen van CamCam Copenhagen. Dit kussen is net iets dikker in het midden dan andere aankleedkussens. 
 • Speelkleed van Konges Sløjd. 
 • Ik vind zo een lange washand super fijn. Ik was zo bang om Miró tijdens het douchen uit mijn handen te laten glippen en daarom vond ik deze zo prettig om te gebruiken.
 • Ik vind hydrofiele doeken zó fijn en nu nog steeds. Konges Sløjd en Aiden Anais hebben fijne doeken, maar wij hebben er ook zat van de Hema. En die hele grote, XL hydrofielen, vond ik handig voor als we bijvoorbeeld op vakantie zijn in een hotel zonder aparte kamer voor de baby. We maakten dan een grote hydrofiel vast aan het (camping)bedje met kinderwagen-clips (Lodger Swaddle Clips), dan zat hij lekker in zijn cocoon en had hij een rustige plek om te slapen. Ook handig om over de kinderwagen heen te hangen tegen de zon of juist tegen de kou.  
 • Bijtspeeltjes van Oli & Carol. Ze hebben super leuke vormpjes, zoals een auto, bloemkool, bananen en een broccoli. In deze speeltjes zitten geen gaatjes dus dan kan er geen viezigheid of water in komen als je het ook in bad gebruikt (ik heb ooit gelezen dat als er water in komt dan kan het gaan schimmelen).  
 • Houten speelgoed van Grimms. Ik heb een regenboog van mijn zus gekregen en daar kan je echt alles mee bouwen. Hij vond het leuk toen hij kleiner was, maar nu nog steeds.  
 • Een vriendin van mij heeft een heel leuk merk: Parjour. Ze is zelf moeder van 2 kids en maakt luierzakken die je aan de muur kan hangen, zodat je luiers er wat mooier bij hangen. Het ziet er zo leuk uit, plus dan heb je de commode vrij. Ze maakt het helemaal zelf met haar moeder. En van alle reststoffen worden speenkoorden gemaakt. Overigens maakt ze nu ook mooie tassen dei perfect zijn voor aan de kinderwagen waar een rits in zit en een binnenrits tasje. Handig om te gebruiken als luiertas of als alledaagse, grote tas. 

Tip: de Petit Bateau Outlet in Lille of Roubaix is echt een hit. Halverwege de zomer en rond kerst hebben ze sale dus korting bovenop korting.  

Heb je leuke tips voor spulletjes of speelgoed voor peuters? 

Heb jij verder nog tips voor andere mama’s (to be)?
Dit zijn mijn tips voor inspiratie en informatie:

 • How 2 Talk 2 Kids, via Instagram en de website. Ze hebben trouwens ook een app.
 • Ik vind de website Sproet online een fijne plek om meer te lezen over verzorgingsproducten voor baby’s en kindjes (en voor mijzelf). Dit is haar Instagram-pagina.
 • Kleinegrotemensen op Instagram, over opvoeding, bewust en verbindend ouderschap.