5x kinderboeken met wijze levenslessen

Lekker voorlezen aan je dreumes, peuter of misschien wel kleuter, de meeste kinderen zijn dol op lezen. Zelf bladeren in een stevig kartonboek voor de kleinsten, want anders wordt het een groot scheurfestijn. En voor de grotere leesbeesten een mooi prentenboek met prachtige plaatjes en natuurlijk een goed verhaal. De klassiekers, zoals bijvoorbeeld: Jip & Janneke, Kikker en zijn vrienden, Dikkie Dik, Rupsje nooitgenoeg en nog vele meer blijven geweldig leuk, maar als het gaat om kinderboeken dan is er nog zoveel meer. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer boeken, die behalve mooi en leuk, ook heel leerzaam zijn. Hieronder hebben we vast al enkele van onze favoriete ‘boeken met een boodschap’ voor jou verzameld. 

5 mooie kinderboeken met wijze levenslessen:

 1. Een leeuw als Leonard
  Dit prentenboek gaat over een bijzondere vriendschap, en de moed hebben om jezelf te zijn. Doe maar gewoon en blijf jezelf, want zeg nou zelf: niet iedere leeuw hoeft toch stoer te zijn? Geschreven door Ed Vere en meesterlijk mooi vertaald door begenadigd kinderboekenschrijver Edward van de Vendel.
 2. Samen hier
  Waar draait ouderschap nu eigenlijk om? Juist ja, je kindje helpen wijs te worden uit de wereld. De boodschap in het boek ‘Samen hier’ is universeel: “De wereld kan een verwarrende plek zijn, maar eigenlijk is het ook heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.” Dit maakt het een prachtig boek voor op de kinderkamer om samen in te bladeren, kijken en te lezen.
 3. De jongen, de mol, de vos en het paard
  Dit boek is een echte parel, niet alleen om te lezen, maar ook om te zien, want de pentekeningen van Charlie Mackesy zijn prachtig in hun eenvoud.
  Een jongen ontmoet een aantal dieren en al wandelend gaan ze in gesprek over het leven, spelenderwijs ontdekken ze tijdens hun reis het leven zelf. Het boek staat vol met levenswijsheden over hoop, vriendschap en liefde.
 4. Gewoon zoals je bent
  Kleuter zijn is nog niet zo makkelijk, leven leer je door vallen en opstaan. Dit boek, dat al leuk is vanaf een jaar of vier, heeft een duidelijke moraal: je bent speciaal, gewoon zoals je bent. Daarnaast staat het boek vol met mooie illustraties. Een cadeautje om te geven en om te krijgen.
 5. Coco kan het
  Je moet er waarschijnlijk nog niet aan denken, maar ooit komt de dag dat jouw kind zijn of haar vleugels zal uitslaan. Dat geldt ook voor de kleine Coco in het boek ‘Coco kan het’, maar wat is het spannend om het warme nest te verlaten… zou het haar lukken?’ Coco kan het!’ is een nieuw prentenboek van Loes Riphagen en was het prentenboek van de Nationale Voorleesdagen 2021. Het boek gaat over moed verzamelen en wat blijkt… dan kun je meer dan je denkt.

Een top zes is natuurlijk veel te weinig als het gaat om mooie kinderboeken, dus wel vullen deze lijst snel aan met meer toffe titels. 

 • 14,99

  Auteur: Loes Riphagen
  Taal: Nederlands

  ‘Coco kan het!’ is een nieuw en heel eigen prentenboek van Loes Riphagen, een prachtverhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft.

  ‘Coco kan het!’ is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. De prachtige, humorvolle illustraties van Loes Riphagen zijn alom geliefd en bekroond in binnen- en buitenland. Haar boeken zijn in meer dan vijftien landen verschenen. ‘Coco kan het!’ is bekroond met Prentenboek van het Jaar 2021.

 • 20,00

  Auteur: Charlie Mackesy
  Taal: Nederlands

  ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’, vertaald door Arthur Japin, is een prachtig verhaal van Charlie Mackesy over vriendschap, liefde en jezelf zijn.

  ‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert.

 • 17,99

  Auteur: Ed Vere
  Taal: Nederlands

  Niet elke leeuw hoeft stoer te zijn…
  Sommigen denken dat er maar één manier is om een leeuw te zijn. Ze zeggen: ‘Leeuwen zijn wild. Als ze je te pakken krijgen, vreten ze je op.’ Ze denken dat een leeuw niet lief kan zijn. Maar dan kennen ze Leonard nog niet. Leonard schrijft gedichten en sluit vriendschap met een eend. Maar de andere leeuwen pikken dat niet…
  Een prentenboek over een bijzondere vriendschap, en de moed hebben om jezelf te zijn.

  ‘Humoristisch verhaal met een belangrijke boodschap voor groot en klein.’ Sunday Times

 • 13,99

  Auteur: Jonny Lambert
  Taal: Nederlands

  Kleine Snuf kan niet in de rij lopen. Er is ook zoveel te zien zoals Girafs superlange steltpoten en Gnoes puntige prikhoorns.
  En dan ziet hij Krokodils hap-snap-tanden… Kijk uit, Kleine Snuf!

 • 17,70

  Auteur: Xavier Deneux
  Taal: Nederlands

  Het klassieke sprookje van Het lelijke jonge eendje herverteld door Xavier Deneux. Uitgepuurde beelden en prachtige reliëf scènes. Een boek om te bekijken met je ogen en je handen.

 • 14,99

  Auteur: Oliver Jeffers
  Taal: Nederlands

  Dit prentenboek maakte Oliver Jeffers voor zijn zoon. De boodschap is universeel: ‘De wereld kan een verwarrende plek zijn. Maar eigenlijk is het ook heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.’

  Samen hier is een liefdevol prentenboek van Oliver Jeffers, de illustrator van het bekroonde De krijtjes staken! Geweldig cadeau voor pasgeborenen en jonge ouders. Prachtig vertaald door Marjolein Algera.

  Dit liefdevolle boek maakte Oliver Jeffers direct na de geboorte van zijn zoon. Zijn boodschap is universeel: ‘Welkom op aarde. Dit kan een verwarrende plek zijn, vooral als je er nog maar net bent. Dit boek kan je gids zijn bij de start van je reis. Je zult zelf nog veel meer ontdekken. De wereld kan heel ingewikkeld zijn, maar eigenlijk is het ook allemaal heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.’