20x cadeau inspiratie voor de 1e verjaardag

Een eerste verjaardag is toch wel echt een heel bijzonder moment voor de meeste ouders. Ik weet nog hoe ik aan het nadenken en zoeken was voor leuke cadeaus. Daarom hier wat handige inspiratie voor zowel papa & mama als voor familie of vrienden. De cadeaus staan op volgorde van prijziger naar goedkopere cadeaus. De lijst is een verzameling van tips van andere ouders en een stukje vanuit eigen ervaring. 

Keukentje
Er zijn tal van verschillende keukentjes te koop.In het begin zal de 1 jarige dreumes het vooral interessant vinden kastjes open en dicht te maken, maar uiteindelijk zal er door de jaren heen steeds meer fantasiespel ontstaan. Dan is het natuurlijk super leuk steeds meer toe te voegen aan het keukentje, zoals fruit en groenten van hout of stof, kopjes, handdoek, snijplank, ovenhandschoen etc. 

Joa in haar gepimpte keukentje van Ikea

Een leuke tip vind ik het (laten) pimpen van een Ikea keukentje. Hij staat tenslotte waarschijnlijk heel wat jaren in je woonkamer. Dit kun je zelf doen, op Pinterest vind je tal van DIY filmpjes en foto’s. Wij hebben dit door iemand laten doen, gevonden op marktplaats.  Maar er zijn natuurlijk heel veel verschillende keukentjes te koop in verschillende lookjes en prijsklassen.  Kirsten heeft er een voor haar kindje gekocht van het merk Petite Amelie. Tip: alles wat kan draaien, open en dicht kan etc vinden kinderen leuk. Het meeste speelplezier wordt waarschijnlijk gehaald uit een keukentje met opties die ook in een echte keuken te vinden zijn. 

Wobbel
De wobbel is een cadeau waar kinderen voor langere tijd plezier van zullen hebben, een echte aanrader vind ik. Te gebruiken als een glijbaan, brug, wip, opstapje, om op te klauteren etc. Het stimuleert de creativiteit, lichaam bewustheid en evenwicht van een kind. Te koop met of zonder vilt aan één zijde en gemaakt van duurzaam geperst beukenhout. Lees je even in wat voor jou de beste keuze is:  een wobbel met kurk, wolvilt of geperst vilt. 

een Wobbel

Zandbak
Een zandbak met bankjes die je na het spelen gemakkelijk kunt afsluiten. Veel kinderen rond de één jaar doen niets liever als spelen in de zandbak, het liefst met de blote voetjes in het zand.

zandbak

Loopfiets
Er zijn talloze loopfietsen te koop. Zelf vond ik het handig om een loopfiets te kiezen die je van 3 naar 2 wielen kunt vermaken en in hoogte aanpassen, wanneer ze daar aan toe zijn. Een duurzame en fijne keuze voor je portemonnee. Bijvoorbeeld het fietsje van Angels And Bandits of de wat duurdere optie is van Veloretti. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een goedkopere loopfiets, bijvoorbeeld van Puky. Wanneer ze toe zijn aan een nieuw formaat koop je een nieuwe. Kijk vooral ook eens op marktplaats, daar worden vaak veel fietsjes verkocht. 

loopfiets van Bandits & Angels

Loopauto
Zelf hebben we ooit deze retro look auto cadeau gekregen en onze dochter heeft hier ontzettend veel plezier van. Niet onbelangrijk: hij staat ook nog leuk in je huis! Op 1 jarige leeftijd werd onze dochter er graag op rond geduwd, pas later kan een kind hier zelf echt goed gebruik van maken. Er zijn ook veel goedkopere opties, voor een kind is alles wat kan rijden natuurlijk leuk. Een andere tip is de Wheelybug muis, hierop kunnen ze gemakkelijk zich voortbewegen.

Schommel
Welk kind vindt een schommel nu niet leuk? Bijvoorbeeld het dreumes schommelpaard van hout, waarin het kindje veilig kan zitten.

Hobbelpaard
Een klassieker. Ook hier zijn natuurlijk veel verschillende opties. Een betaalbare optie zijn de hobbeldieren van New Classic Toys

Hout open einde speelgoed
Bij open einde speelgoed staat de fantasie van het kind centraal. Vrijheid in creatie stimuleert de vindingrijkheid, wekt verbeelding en is goed om de fijne motoriek te stimuleren. Daarnaast is dit speelgoed van hout en dus duurzaam in gebruik. En niet onbelangrijk: het staat fantastisch mooi in je huis! Er zijn verschillende merken die dit speelgoed maken, zoals Grimm’s speelgoed, Little Dutch, Woode Story, Grapat, Raduga Grez, etc. De klassieker is wel de regenboog, maar er zijn allerlei vormen van mooi speelgoed. Grimm´s speelgoed wordt bij veel mooie webshops aangeboden zoals Hello Archie en ilovespeelgoed, maar het hele assortiment is ook te koop via bol.com.

houten regenboog van Little Dutch

Houten duwstok
Voor de meeste kinderen als ze net kunnen lopen onwijs leuk om mee rond te wandelen, en vaak nog voor langere tijd leuk speelgoed. 

Plastic dieren
Zoals wilde dieren, boerderij dieren, huisdieren, dinosaurussen etc om mee te spelen. Deze zijn te koop bij bijvoorbeeld hema of via bol.com.

plastic dieren van Hema

Boekje
Voor de leeftijd van één jaar zijn met name prentenboeken en boeken met flapjes het leukste. Een boek is natuurlijk een heel mooi educatief cadeau, kinderen gaan nu in rap tempo woordjes leren. Een fijn boek voor het leren van woordjes vond ik 100 eerste woordjes. Ingela P Arrhenius heeft leuke flapjesboeken.

Boeken van Bobbi, Nijntje of Kikker zijn natuurlijk ook heel leuk om voor te lezen. Op de website van kinderboeken.nl kun je heel gemakkelijk aangeven voor welke leeftijd je een boek zoekt, en krijg je tal van leuke opties. 

Stapelblokken
Dit is wel een échte must als het gaat om speelgoed als je het mij vraagt. Mijn dochter is nu bijna 3 jaar en speelt er vanaf haar eerste verjaardag veelvuldig mee. Daarbij zijn de kartonnen vierkante blokken een echte hit, net als de plastic stapeltoren van Mushie

stapeltoren van Mushie

Nijntje verstoppertje
Een onwijs leuk spelletje om te spelen met een kleintje. Je verstopt Nijntje die om de zoveel tijd roept “hier ben ik” en je kleintje gaat zoeken. En welk kind houdt er nu niet van verstoppertje spelen? 

Te koop bij bol.com, de blokker of bij de etos

Houten puzzels
Houten legpuzzels zijn goed voor het trainen van de motoriek en oog-handcoördinatie. Te koop bij allerlei winkels, waaronder hema en bol.com.  

Loopwagentje
Een mooie retro look loopwagen Angels and bandits of een loopwagen incl. blokken waar de kleine mee kan stappen. 

loopwagen van Bandits & Angels

Houten poppenwagen
Voor de kleine meisjes (of jongens), ook ideaal om mee te stappen. Mijn ervaring is dat er eerst veel mee gewandeld wordt en later het leuke fantasiespel ontstaat waarbij de poppen worden verzorgd etc. Er is een mooie poppenwagen van riet incl bekleding of er zijn mooie poppenwagens van hout te vinden. 

Muziekinstrumenten
De meeste kinderen rond deze leeftijd vinden het geweldig om geluid te kunnen maken. Pollepels en pannen doen het altijd goed! Een echte hit bij onze dochter, en ze speelt er al jaren mee, was een tasje vol met verschillende muziekinstrumenten. Bereid je wel voor op minder rust in huis 😉 

Auto’s
Natuurlijk in alle soorten en prijzen verkrijgbaar. Van betaalbare houten auto´tjes, een iets grotere houten auto of vrachtwagen tot duurdere varianten van bijvoorbeeld Grimm’s speelgoed. Metalen auto’s met kleine onderdelen zijn nog wat minder geschikt voor deze leeftijd. 

Gereedschapskist
Een echte hit was dit voor mijn dochter, met name de houten schroeven in-en-uit de gaten doen was erg interessant. Van little dutch of van de hema

houten gereedschapskist

Jaarabonnement voor de dierentuin
Als je in de buurt woont van een dierentuin, bijvoorbeeld Artis, dan is het een hartstikke leuk idee om (een van de) ouders een jaarabonnement cadeau te geven. Kindjes tot een bepaalde leeftijd zijn meestal gratis, maar voor de ouder niet. Je hebt het abonnement er al binnen een paar keer uit.