Gabriella over haar momlife / work balance als vrouw in een topfunctie

Gabriella Smits-Serreli (33 jaar) is een echte business woman. Ze is Chief Digital Officer bij Olympia. Gabriella en haar man Joris zijn een gezin van bijna vier. Ze is momenteel 37 weken zwanger van hun tweede kindje. We zijn benieuwd hoe ze haar carrière en moederschap combineert.

​​Hoe is het moederschap voor jou?
Ik vind het een super mooie rol om te vervullen. Ik ben iemand die vanaf jongs af aan al graag kinderen wilde en het liefst zoveel mogelijk. Ik vind het moederschap heerlijk. Ik besef me ook dat ik geen ‘standaard’ moeder ben die alleen maar met haar kind(eren) bezig is. Afgelopen zaterdag hadden we een verjaardag en dan neemt iedereen kinderen mee en dan lopen ze daar de hele dag achteraan. Op dat soort momenten probeer ik oppas te regelen. Soms ben je ook alleen als ‘mens’ ergens en niet altijd overal als moeder. Terwijl sommige ouders misschien niet naar een verjaardag komen als ze hun kindje niet mee mogen nemen.

Hoe is de combinatie met werk?
Dit gaat erg goed eigenlijk. Er zijn twee dingen die hier een grote rol in spelen. In de eerste plaats het thuiswerken, ik denk dat ik niet zoveel had kunnen werken als ik iedere dag van huis zou zijn. En daarnaast hebben we een super fijne oppas die ik helemaal vertrouw. Natuurlijk is het af en toe zoeken in balans. Zeker na een vakantie, dan denk ik: Ik vind Peppe zo leuk, ik stop met werken. Dat zei ik overigens ook in de eerste maanden na mijn bevalling. Je zit zo vol met hormonen, je herkent jezelf niet meer terug. Ik dacht alleen maar: ik ben hier voor gemaakt, ik moet gewoon kinderen baren! Iedereen begon keihard te lachen: “Huh? Jij altijd zo gericht op je carrière, zeg je nou dat je gaat stoppen met werken?”
Dit gevoel heb ik wel vaker, ook na een heel fijn weekend. Maar als ik weer aan het werk ben, dan vind ik het heerlijk. Dan zie ik Peppe ook lekker spelen met andere kindjes en daarvan genieten, dan is het voor mij goed. Wat ook meespeelt: ik weet dat ik veel aan het werk ben, maar ik heb ook veel flexibiliteit. Dit betekent dat ik soms in de avond werk, of soms als ik even klaar ben met de dag dan wil ik ook nog wel eens even eerder stoppen en dan ‘s avonds weer verder gaan. 

Gabriella met haar zoontje Peppe

Heeft het moederschap jou veranderd in je werk?
Ik denk in mijn werk niet, maar het moederschap heeft mij hele mooie dingen gebracht. Ik was best wel onrustig: ik wilde altijd meer en was van alles aan het ondernemen. Zo wilde ik het liefst drie avonden per week uit eten. Sinds de komst van Peppe ben ik zachter en zorgzamer geworden als persoon. Dit heb ik ook teruggekregen van vriendinnen. Ik denk dat je dat indirect ook wel terugziet op mijn werk. Ik kijk wat milder naar andere mensen en heb meer begrip voor de verschillende situaties. 

Hoe was het voor jou om na je zwangerschapsverlof weer aan het werk te gaan?
Wij doen thuis alles via een strak ritme. Ik ga heel slecht op ‘go with the flow’. Zowel in mijn werk als privé organiseer ik alles super strak. Dat alles zo strak gepland is maakt dat ik deze twee dingen naast elkaar kan doen. Ik heb nog meer respect gekregen voor alle vrouwen die veel werken en thuis een huishouden runnen. Ik heb ook een aantal mannen in mijn team die vader zijn, waarvan ik denk: Get your shit together. Ik ben een vrouw en ik regel het ook. 

Jij bent een vrouw in een topfunctie. Hoe kijk jij er tegenaan als vrouwen ervoor kiezen om niet of minder te werken?
Ik snap dat, en meer dan voordat ik moeder werd. Ik denk dat het een enorme luxe is dat wij in een land leven waarin veel mensen een keuze hebben. (Overigens is dat natuurlijk niet voor iedereen zo.) Maar kies voor het een óf het ander en ga ervoor. Alles heeft voor- en nadelen, want als je vijf dagen per week werkt kun je natuurlijk niet zo vaak bij je kind zijn. Obama heeft een keer een speech gegeven: “Het belangrijkste project waar je in je leven aan werkt, dat zijn je kinderen”. En ondanks dat ik fulltime werk, kijk ik er wel altijd zo naar. Ik denk dat ik beide perspectieven goed begrijp.  

Wat zijn volgens jou de musthaves voor tijdens je zwangerschap?

 • Ik heb mijn eerste (en ik merk het nu ook bij mijn tweede) zwangerschap een beetje gedownplayed. Ik ging tot de laatste dag door met werken en deed zoveel mogelijk normale kleding aan voor zover dat nog ging. Ik zweerde bij de leggings van Noppies. Die gun ik iedere zwangere vrouw. Toen ik die eenmaal had gevonden deed ik niets anders meer aan. Ook nadat Peppe was geboren droeg ik ze nog. 
 • Ik heb bij mijn eerste zwangerschap schoenen gekocht die een maat groter waren omdat ik zo’n opgezette voeten had. In mijn huidige zwangerschap is dit gelukkig niet het geval. 
 • Ik had veel jeuk op mijn buik en heb me suf gesmeerd met mental gel. Later pas met Rituals mama-cream en bio-oil. Ik was eigenlijk vooral mijn buik aan het insmeren. 
 • De leggings van Cotton on maternity. 
 • De slaap zacht massageolie voor baby’s met lavendel smeer ik nu op mijn buik. 
 • Anders dan bij mijn zwangerschap van Peppe gebruik ik nu een voedingskussen tussen mijn benen tijdens het slapen. 

Wat zijn volgens jou de must-haves voor tijdens de kraamtijd en newborn periode?

 • Voor Peppe hadden we de Kipkep, een pittenzak die je op het buikje legt tegen krampjes. Daar zweerden we bij. 
 • Wat ons ook heeft gered is de White Noise-app. Ik hoorde laatst dat je daar een knuffeltje van hebt, dat is de Zazoe white noise knuffel
 • Een magnetronsterilisator van Dr. Brown om de flesjes mee schoon te maken.
 • Wij vinden de kinderwagen en het autostoeltje van Cybex echt top. Alles past op elkaar en je kunt alles met één hand op en af doen.
 • Peppe heeft altijd veel in de Dockatot geslapen.
 • Verschillende inbakerdoeken en slaapzakjes van Puckababy. Soms deden we dit ook met grote hydrofiele doeken. Ik vind de hydrofiele doeken van Jollein heel fijn.
 • De rompers van Prenatal zijn echt the best, hier kan niks tegenop. Die koop ik nu nog steeds voor hem. 
 • In het begin heb ik van die veel te dure pakjes van het duurzame merkje Wedoble gekocht. Die zijn super schattig. 
 • Bij de Baby Boutique in Amstelveen hebben ze héél veel leuke dingen voor kleine baby’tjes. 

En wat vond jij fijn in die periode? 

 • Ik heb lang in de Noppies zwangerschapsleggings gelopen. 
 • De soft bh’s van H&M vond ik heel chill. 
 • Heel veel wandelen. Ik had een doel voor mezelf gesteld: als ik weer naar kantoor ga wil ik weer in mijn oude kleren passen. Dit was 12 weken na de geboorte van Peppe. Ik heb een keizersnede gehad dus in het begin kon ik niet zoveel. Na zes weken heb ik het langzaam opgebouwd en was ik op een gegeven moment iedere dag twee uur aan het wandelen tijdens zijn middagslaapje. Dat was zo fijn! Sinds Peppe er is ga ik zoveel meer naar buiten. Veel wandelen met je kindje heeft mij geholpen om snel terug op gewicht te komen. 

Hoe ging het herstel van je keizersnede?
De eerste 1,5 week kon ik Peppe niet eens optillen. Dat viel me wel heel erg tegen. Ik ben pas na twee weken pas voor het eerst naar buiten gegaan. Tot Peppe 1 jaar was heb ik last gehad van mijn litteken. Ik weet dat dat uitzonderlijk is, maar ik vond het wel zwaar. Onze kraamverzorgster Jolanda was voor ons wel de lifesaver. Dat was ouderwets janken toen ze wegging. Zij zorgde voor rust in huis. 

Wat zijn op dit moment fijne spulletjes voor Peppe?

Heb je nog tips voor andere mommy’s (to be)?
Regel het goed thuis. Zorg dat je nanny/oppas aan huis ook kan helpen met de was, boodschappen en het eten. Wij hebben onze oppas via https://www.sitly.nl/ gevonden, dat is ook een fijne tip. 

Ik heb helaas bijna geen foto’s gemaakt van mijn buik of zelfs een zwangerschapsshoot gedaan. Dat zou ik toch wel iedereen aanbevelen: doe dat nou. Ik vond het overdreven, maar ik heb er spijt van dat ik dat niet heb gedaan terwijl het zo’n bijzondere periode is. Ik heb het nu overigens ook nog steeds niet gedaan. Nog een paar weken de kans om het te doen. 😉