Tips voor baby’s die de fles weigeren

Je baby de fles geven, naast borstvoeding, kan een hele uitdaging zijn. Soms lijkt je baby niet (meer) te weten hoe te moeten zuigen aan een fles. Ik heb 8 maanden borstvoeding gegeven, en in die periode heeft ze slechts een enkele keer uit de fles gedronken. Ze weigerde de fles en wilde alleen maar aan de borst. Overigens heeft ze in de eerste weken wel uit het flesje gedronken, maar vanaf ongeveer 6 weken weigerde ze het. We kregen het flesje er met geen mogelijkheid in. In de eerste maanden had dit weinig impact omdat ik toch 24/7 met mijn baby was, maar toen ik eenmaal weer aan het werk ging of langer dan drie uur de deur uit wilde, werd dit lastiger. Op werkdagen ging ik in de lunchpauze naar huis om te voeden. Om eerlijk te zijn heeft mij dit behoorlijk opgebroken, maar een andere keuze was er eigenlijk niet. In dit artikel lees je tips voor baby’s die weigeren om uit een flesje te drinken, op basis van mijn eigen ervaring en adviezen van deskundigen.

Tips en adviezen
Blijf dagelijks een fles aanbieden om de oefening erin te houden, vanaf 4-6 weken na de bevalling. Met je eigen gekolfde melk als je wilt natuurlijk. Een paar dagen niet aanbieden kan zorgen voor een andere manier van drinken (met name rond periode 10 -12 weken). Rond drie maanden verliezen baby’s hun natuurlijke zuigreflex. Als ze dan niet gewend zijn uit een fles te drinken, kost het meer moeite om het aan te leren. Of weigeren ze het. Een baby kiest bewust of het wil drinken uit een flesje of niet. Probeer daarom vanaf 6 weken dagelijks te fles aan te bieden. Wij hebben dit bij onze dochter niet gedaan, met name door Corona. Ik was in die periode toch altijd thuis met mijn dochter dus ik vond het vaak makkelijker om borstvoeding te geven want die moesten tenslotte ook ‘leeg’. Verder waren we ons er niet van bewust dat de manier van drinken kan veranderen rondom de 10-12 weken, dus wij gingen er vanuit dat de fles geen enkel probleem was omdat ze dat in de eerste weken ook heeft gedaan. Wij hebben daarom de hulp ingeschakeld van lactatiedeskundige Marieke van Luin, van Mamma Minds. Ze heeft mij ook geholpen in de eerste periode van borstvoeding. Ze is echt fantastisch. Dat is dan ook mijn grootste tip: vraag een lactatiedeskundige om hulp. Vaak wordt dit ook (deels) vergoed door je zorgverzekering. En woon je in de buurt van Amsterdam, dan raad ik Marieke van harte aan.

 • Maak er een feestje van door wandelend, wiegend of zingend een flesje te geven. Zet een rustig muziekje op en dim het licht. In een ontspannen sfeer is het makkelijker om iets nieuws te leren. 
 • Soms werkt het ook niet om de fles in je armen te geven, probeer eens om het flesje te geven in een wipstoeltje, liggend op bed of op schoot maar dan met het gezichtje van je af.
 • Geef het flesje als je baby slaperig is, vlak voor of vlak na het middagdutje.
 • Als je baby te hongerig is dan werkt het meestal niet, omdat hij/zij dan te ongeduldig is. Geef eerst één borst en probeer dan het flesje te geven, voordat je naar de tweede borst gaat. 
 • Het kan soms stressvol zijn, maar probeer de knop om te zetten en het ‘leuk’ te houden. Je baby voelt de stress haarfijn aan. 
 • Houd het drinken aan de fles positief en ongedwongen. Geen strijd of negatief label creëren. En laat ook de borstvoeding niet negatief kleuren door de strijd om de fles.
 • Probeer eens aluminiumfolie om het flesje heen te wikkelen. Sommige baby’s worden dan afgeleid zodat ze reflexmatig opeens de fles pakken. 
 • Er zijn flesjes die de drinktechniek van aan de borst imiteren, zoals van het merk Lansinoh.  Deze werken vaak goed bij kindjes die fles en borst combineren. Tegelijkertijd is mijn ervaring dat het niet uitmaakt welke fles het is. Persoonlijk zou ik zeggen: koop geen hele series verschillende flesjes. 
 • Een tepelhoedje kan helpen, omdat hij/zij dan went aan de structuur van een speen. 
 • Laat iemand anders dan de mama de fles geven: je partner, oma, een vriendin of leidsters bij de opvang. En zorg dat je zelf even niet in de buurt bent, zodat je baby je aanwezigheid niet voelt. 
 • Laat je baby met een fles spelen tussen de borstvoedingen door en laat ze ontdekken wat ze er allemaal mee kunnen. Op een ontspannen en ongedwongen manier. Dit kan ook een kleurrijke fles, met handvaten zijn, zodat ze meer houvast hebben. Het kan een kliederboel worden, dus misschien niet met gekolfde melk oefenen? Water of kunstvoeding kan natuurlijk ook.
 • Laat eventueel al wat melk uit het speentje vloeien of doop de speen in de melk. Zo kan je baby makkelijk proeven zonder al te moeten zuigen.
 • Een flesje met handvatten zou kunnen helpen, omdat ze het dan ‘zelf’ kunnen proberen. De oefenbeker van Philips Avent heeft bij ons geholpen. 
 • Laat hem/haar na-apen. Hij/zij een flesje, jij (of partner, of broertje-zusje) een flesje. En beloon enthousiast met je stem alle pogingen tot zuigen van je kind.
 • Beloon het weigeren van de fles niet met het geven van een borst. Dus houdt wat tijd (15-30- minuten) tussen ‘weigeren’ en ‘borst’. 
 • Knijp een beetje in de speen zodat er voldoende melk uit de speen stroomt. 
 • Is je baby nog klein en gaat hij/zij naar de crèche, vraag dan of ze je baby melk willen geven uit een cupje, van een lepeltje of tuitbeker (zonder de anti-lekbeveiliging). Alle beetjes die erin gaan zijn meegenomen. De iets grotere baby’s kun je een rietjesbeker aanbieden.
Philips Avent
Lansinoh

Echt waar, uiteindelijk gaan ze vroeg of laat wel aan een fles. Soms al na een paar dagen, soms na een paar weken en soms duurt het wat langer. Onthoud, alles is een fase. Uiteindelijk is onze dochter na 8 maanden uit de fles gaan drinken en ben ik van de een op de andere dag gestopt. Wel heb ik nog een bewust laatste momentje gehad. Ik heb met behulp van onze lactatiedeskundige op een fijne manier afgebouwd. Wij zijn hier de leidsters van de crèche heel dankbaar voor met hun engelengeduld. Wij kregen ineens allemaal party-emoticons in onze whatsapp-groep met “Rosie drinkt de fles!!!!!!”. Ze hebben haar een speen gegeven en daar was ze zo van aan het genieten, dat het leek alsof ze ineens door had hoe via de speen uit een flesje drinkt. Dit hebben we zelf uiteraard 80 miljoen keer geprobeerd, maar die ene keer bij de crèche had ze hem door.