Tips voor vliegen met baby

Ga je voor de eerste keer vliegen met je baby? Dat kan best spannend zijn. Veel ouders zien op tegen de vliegreis, maar achteraf valt het meestal reuze mee. Wat mij is opgevallen tijdens onze vliegreizen in het eerste jaar met baby is dat iedereen heel vriendelijk en behulpzaam is en je baby’tje vooral heel schattig vindt. En als dat niet zo is en de reis toch minder soepel verloopt: het is maar tijdelijk en jij bent niet de enige die reist met een baby. Laat vooral los wat anderen zullen denken..

Hieronder hebben we onze vliegtips op een rij gezet: 

Algemene tips:

 • Regels en richtlijnen verschillen per vliegmaatschappij. Ruime tijd voor vertrek ontvang je meestal een mail met informatie waar je op moet letten als je reist met baby. Je kunt ook altijd contact opnemen met de maatschappij waarmee je gaat vliegen. Je kunt navragen hoeveel (hand)bagage je mee mag nemen voor je kleintje en wat hun regelgeving is over het meenemen van een buggy of autostoeltje. Vaak mag je 1 stuk ruimbagage tot een bepaald gewicht zelfs gratis inchecken. 
 • Als je met een baby gaat vliegen mag je (bijna altijd) met priority boarden, zo hoef je niet lang in de rij te staan en kun je rustig installeren in het vliegtuig. 
 • Neem extra laagjes kleding mee of vraag om een dekentje, de temperatuur fluctueert in een vliegtuig. 
 • Laat je baby drinken tijdens het opstijgen en landen. Dit kan helpen tegen oorpijn en bij het klaren van de oortjes.
 • Maak de speen vast aan zijn/haar kleding met een speenkoord en zorg voor een reserve speen in je handbagage. 
 • Neem lekker veel eten en drinken mee, dit is goed voor de afleiding en het kauwen is met name handig tijdens het opstijgen en landen. Liever te veel dan te weinig, zodat je ook bij vertraging voldoende bij je hebt. 
 • Weggooi slabbetjes zijn ideaal voor op reis, bijv. van de Kruidvat.
 • Plan je vliegtijden gunstig in. Vlieg je overdag rond slaaptijden, grote kans dat je baby dan lekker slaapt. Je kunt je baby proberen even wakker te houden als je op het vliegveld bent, zodat je baby in het vliegtuig goed zal slapen. Aan de andere kant wil je geen oververmoeide en overprikkelde baby. Kies dan eerder voor een uitgeruste vrolijke (en misschien wakkere) baby in het vliegtuig. Dit kun jij zelf het beste inschatten.
 • Er zijn ook ouders die juist avondvluchten adviseren omdat je kindje dan moe is en waarschijnlijk wil slapen in het vliegtuig. Mijn ervaring is dat er zoveel te zien is en gebeurt in een vliegtuig, dat je baby of kindje alles mee wil maken en minder goed in slaap zal komen, of zelfs hyper wordt. In de nacht ben je zelf ook moe, dus dit kan een nadeel zijn. Maar ieder kind is natuurlijk anders, bereid je er op voor dat het misschien anders loopt dan je had gehoopt en laat het los. 
 • Maak een tentje boven het hoofdje van baby door middel van een doek of deken.
 • Nieuw speelgoed, want iets nieuws is interessant = afleiding. Eventueel ingepakt als cadeautje meenemen (zul je zien dat het kraken van de verpakking nog leuker is dan het cadeautje zelf). 
  • Een leuke suggestie: het speelgoed Pop it vinden baby’s vaak hartstikke interessant. 
 • Inklapbare buggy’s zijn fijn, want de meeste mogen mee als handbagage. Bijvoorbeeld van het de hippe (en wat duurdere) Yoyo of de (betaalbare) Hamilton
 • Reiswieg (als je deze niet vanuit het vliegtuig krijgt). Deze kun je opblazen en bij het voeteneind plaatsen.
 • Bij lange vluchten kun je bij sommige airlines, zoals KLM, een stoel boeken met een wiegje voor baby’s. 
 • Kies voor een stoel aan het gangpad als je vaak op wil staan met baby. 
 • Als je de kinderwagen moet inchecken, neem dan een draagzak mee. Vaak moet je een eind lopen op het vliegveld, dan is een draagzak handig zodat je je handen vrij hebt voor je bagage. En misschien komt hij op vakantie ook goed van pas. 
 • Voor de wat oudere kindjes is een Jetkids reiskoffer van bijvoorbeeld het merk Stokke een hit. Je kunt er een soort van loopauto van maken, handig voor de lange afstanden lopen op het vliegveld. In het vliegtuig verander je hem in een comfortabel bedje voor je kindje. Ideaal voor een lange vlucht. 
 • Voor de iets oudere baby’s / kindjes: lang leve de Ipad. Vergeet de filmpjes niet te downloaden voordat je het vliegtuig in gaat. 
 • Relax.. Stress bij de ouders, is stress bij je baby. 
 • Mocht je baby’tje toch veel huilen in het vliegtuig, dan is dat even wat het is. Een baby is een baby en ze huilen nu eenmaal. Daar heeft heus iedereen begrip voor (we zijn tenslotte allemaal baby geweest). Als je straks op je strandbedje ligt ben je het zo weer vergeten. 
Vliegen met baby van 9 maanden (er was toevallig een stoel vrij 😉

Eten en drinken:

 • Flesje en/of tuitbeker
 • Thermoskan met warm water (warm/gekookt water kun je evt. ook in het vliegtuig vragen)
 • Koud water (kun je ook in het vliegtuig bestellen)
 • Melkpoeder (liefst voor 3-4 voedingen in een melkpoedertoren of bewaardoosje) of zelfs een hele doos met melkpoeder (zie hieronder tips voor in je handbagage).

Voor de iets oudere baby’s die al vaste voeding krijgen:

 • Fruit knijpzakjes van bijv. Ella’s Kitchen
 • Boterhammen 
 • Banaantje
 • Crackers 
 • Snacks (zoals baby mais fingers)

Tips om mee te neem in je handbagage:
Stel dat je bagage vertraging heeft opgelopen en niet tegelijkertijd is aangekomen op je bestemming, zorg er dan voor dat je de belangrijkste spullen voor je baby bij je hebt. Waarschijnlijk is er ook veel te koop bij je bestemming, maar houd er dan rekening mee dat je andere producten hebt dan je gewend bent. Dit zijn wat ons betreft de musts om niet te vergeten: 

 • Eten en drinken voor minimaal 2 – 3 dagen na aankomst 
 • Voldoende luiers en billendoekjes 
 • Hydrofiele doeken (groot en klein) 
 • Extra rompertjes en reserve kleertjes
 • Geef je flesvoeding, dan adviseren wij om een hele pak met melkpoeder mee te nemen. Luiers kun je overal kopen, maar met babyvoeding liever geen risico dat je zonder komt te zitten.
 • Slaapzakje (voor op je bestemming)
 • Heb je een lange vlucht? Zorg dan dat je een mini-reisapotheek voor je baby in je handbagage hebt zitten.
  • druppels of gel voor tandjespijn 
  • billenbalsem voor de baby
  • thermometer
  • zetpil paracetamol 
  • vochtige washandjes/doekjes 
  • vaseline 

Kun je wat hulp gebruiken bij het inpakken van je koffers? Hier vind je onze vakantie inpaklijst. 

Fijne vlucht!