Lonneke is geboren in de sloppen van Brazilië: “Ik heb het nooit vanzelfsprekend gevonden dat je op deze plek geboren wordt en je je kinderen zoveel kunt geven.”

Vandaag vragen we Lonneke Linders naar haar favoriete producten voor haar kindjes en zijn we benieuwd naar haar adviezen voor andere mommy’s (to be). Lonneke is 33 jaar en moeder van Sam (5) en Julia (bijna 3). Ze woont samen met haar man Willem in Venlo. Ze is werkzaam bij een specialistische GGZ-instelling waarbij er zowel individuele behandelingen als behandelingen in groepsvorm worden gegeven. Ze is heel erg voor ‘practice what you preach’, dat je doet waarvoor je staat. 

Hoe is het moederschap voor jou?
Toen ik 10 maanden was ben ik geadopteerd uit Brazilië en dat heeft altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Ik heb best wel geworsteld met hechting en daarom was het voor mij heel bijzonder om moeder te mogen worden. Ik heb het moederschap vanaf het begin intens beleefd, omdat ik veel dankbaarheid voel. Ik heb het nooit als vanzelfsprekend gezien dat je op deze plek geboren wordt en je je kinderen zoveel kunt geven. Hiermee bedoel ik naast mooie spullen, vooral liefde, veiligheid en geborgenheid. Het allermooiste aan moeder zijn vind ik dat je kinderen net spiegels zijn en je hierdoor ook in aanraking komt met je eigen kind-deel: het speelse, pure en liefdevolle. Dat maakt het leven zoveel leuker. Tegelijkertijd vind ik het intens door het gevoel van verantwoordelijkheid. Daarnaast hebben we een lange periode onderbroken nachten gehad maar je moet toch door (en wat een kracht heb je als moeder dan ineens). Er is dan minder ruimte om toe te geven aan je eigen behoeftes.

Hoe heb je jouw zwangerschappen ervaren?
Mijn zwangerschappen heb ik verschillend beleefd. Bij mijn eerste kindje ging de zwangerschap heel soepel, want ik was tot het laatste moment erg actief. Ik genoot er ook heel erg van. Mijn bevalling daarentegen ging zo snel dat ik daar klachten aan over heb gehouden waardoor de tweede zwangerschap het tegenovergestelde was. Toen kreeg ik na vier maanden last van bekkeninstabiliteit en kon ik nauwelijks bewegen. Toen ben ik meer naar binnen gekeerd. Hierdoor heb ik geleerd om erop te vertrouwen dat als je meebeweegt, alles precies gaat zoals het moet zijn. Ik heb mooie lessen geleerd, zoals het loslaten van mijn eigen verwachtingen waardoor mijn tweede bevalling veel bewuster is verlopen. Ik kijk daar heel mooi op terug.

Sam (5) en Julia (3)

Wat zijn volgens jou de musthaves in de kraamtijd of het eerste jaar van een baby’tje?

  • Voor mij is een draagzak echt een must-have, vooral omdat mijn kinderen dat heel fijn vonden, maar ook omdat je mobieler bent. Soms is dat makkelijker dan een grote kinderwagen.
  • Ik gebruikte Rituals hair & body mist in plaats van parfum. Veel geuren vond ik sterk en ik wilde liever geen parfum gebruiken omdat mijn baby dan zo geparfumeerd rook. Ik vind het babygeurtje zo lekker.
  • Tepelcrème van Wedela als je borstvoeding geeft.
  • Grote hydrofiele doeken van de Hema. Mijn kinderen zijn in de lente en zomer geboren en ik vond het fijn om de doeken lekker in het gras te leggen en je baby’tje daarop te leggen (als ze iets ouder zijn).
  • Ik vind de Isofix voor in de auto (waar je de maxi-cosi in kan klikken) super handig omdat het veilig is en ik vaak met de auto ga. De Isofix kun je ook voor een volgend stoeltje gebruiken.
  • Ik ben echt fan van Stokke stoelen, omdat je kinderen mee kunnen groeien en ze daar zo lekker op kunnen klimmen. Plus ik vind ze ook erg mooi.
  • Ik vind Airpods geweldig. Als de baby lekker op je slaapt kun je een luisterboek of podcast luisteren.
  • Een zoutlampje voor tijdens de borstvoeding in de avond en nacht. Mijn zoontje van 4 vindt het nu ook super fijn om mee in slaap te vallen.
  • Ik vind de verzorgingsproducten van Neutral super fijn en Bepanthen voor de billetjes. En ik gebruik Vaseline echt voor alles.
  • En voor tijdens de zwangerschap: massageolie. Voor de mannen, haha.

Wat zijn op dit moment fijne spullen voor jouw kids van 3 en 5?

Welke tips wil jij meegeven aan zwangere vrouwen of nieuwe mama’s?
Het dragen van een kindje en moeder worden is zó groots. Het zet je echt in je vrouwelijke kracht. Maar het zorgt er ook voor dat je moet gaan oefenen met loslaten en dat je erop kan vertrouwen dat alles precies gaat lopen zoals het moet zijn. Waar ik het meeste aan heb gehad is kunnen delen met andere vrouwen die in dezelfde fase zitten, hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben. Zodat je voelt dat je niet alleen staat als je bijvoorbeeld iets tegenkomt zoals lichamelijke klachten of kwaaltjes, of wat het nieuwe moederschap bij je losmaakt. Of als je even niet het gevoel hebt dat je op een roze wolk zit. Andere vrouwen herkennen dit als je open en kwetsbaar durft te zijn. Ik geloof dat alles naast elkaar kan bestaan, het is niet het een óf het ander. Vergeet niet dat je zo krachtig bent: er kan een kindje in je groeien om vervolgens op de wereld te zetten. Mijn grootste les is dat er geen goed of fout bestaat. Per fase kun je aanvoelen wat bij je past. Wat voor de ene baby werkt, werkt niet voor de andere baby. Doe wat goed voelt. En als je even niet weet wat goed voelt, kijk dan of er iemand dichtbij je staat die met je mee kan denken. Er zijn zoveel verschillende culturen met zoveel verschillende gewoontes, dat er niet één weg de juiste is.